Boliglån kalkulator

En god boliglån-kalkulator er et uunnværlig hjelpemiddel
Nanofinans en del av Axo Finans sammenligner bankene. Norges største finansagent som formidler søknaden din til 19 långivere og sender det beste tilbudet til deg. Alt på ett sted! Du får svar innen kort tid, og du får hjelp av oss underveis.
Boliglån kalkulator

Dine fordeler med boliglån

 • Lån penger til drømmeboligen
 • Flere banker konkurrerer om din søknad
 • Fleksibel nedbetalingstid
 • Vi finner det beste for deg
Finn beste lånet opp til 500 000 kr.
Lånebeløp
{{ computedAmount }}
{{ currency(minAmount) }}
{{ currency(maxAmount) }}
Bankene vil vanligvis innvilge lån med opptil 5 års nedbetalingstid, og opptil 15 år dersom du refinansierer.
Lav rente
{{ currency(computeRate(form.loan_amount, form.tenure, minRate, 'monthly')) }}
{{ convertFloat(minRate) }}% nom.
{{ convertFloat(computeRate(form.loan_amount, form.tenure, minRate, 'eff')) }}% eff.
{{ computeRate(form.loan_amount, form.tenure, minRate, 'cost') }} kost.
{{ computeRate(form.loan_amount, form.tenure, minRate, 'total') }} tot.
Middels rente
{{ currency(computeRate(form.loan_amount, form.tenure, midRate, 'monthly')) }}
{{ convertFloat(midRate) }}% nom.
{{ convertFloat(computeRate(form.loan_amount, form.tenure, midRate, 'eff')) }}% eff.
{{ computeRate(form.loan_amount, form.tenure, midRate, 'cost') }} kost.
{{ computeRate(form.loan_amount, form.tenure, midRate, 'total') }} tot.
Høy rente
{{ currency(computeRate(form.loan_amount, form.tenure, highRate, 'monthly')) }}
{{ convertFloat(highRate) }}% nom.
{{ convertFloat(computeRate(form.loan_amount, form.tenure, highRate, 'eff')) }}% eff.
{{ computeRate(form.loan_amount, form.tenure, highRate, 'cost') }} kost.
{{ computeRate(form.loan_amount, form.tenure, highRate, 'total') }} tot.
Vil du refinansiere/samle gjeld?
{{ errors.mobile_number }} Mobilnummer må fylles ut, 8 siffer
{{ errors.email }} Fyll ut din E-postadresse, eks: kundeservice@nanofinans.no Kan ikke inneholde æ, ø, å
{{ errors.accepts_terms }} For å kunne søke om lån gjennom Nanofinans må du godkjenne vår personvernerklæring.
{{ item }}
Sikkert og kostnadsfrit

Slik jobber vi for deg

Nanofinans sender søknaden din om forbrukslån til 19 forskjellige långivere helt gratis.
Långiverne konkurrerer dermed om å gi deg det beste forbrukslånet. Det er helt uforpliktende å be om tilbud, og du får svar innen kort tid.

Du sender bare inn en søknad

Først fullfører du søknadsskjemaet raskt og enkelt

Søknaden sendes til bankene

Det er kostnadsfritt og sikkert å bruke tjenesten

Få det beste tilbudet

Få svar innen kort tid

Boliglån kalkulator – hva må du betale?

En god boliglån-kalkulator er et uunnværlig hjelpemiddel når du vil kjøpe bolig. Den regner enkelt og kjapt ut konsekvensene av ulike lånebetingelser og kommer fram til det aller viktigste; hvor mye du må belage deg på å betale månedlig x antall år framover. Bruk vår boliglån-kalkulator når du søker om et nytt boliglån, når du ønsker å refinansiere eller når du vil øke boliglånet.

Et boliglån består av følgende komponenter, som også inngår i kalkulatoren:

 • Lånebeløp
 • Renter (nominelle/effektive)
 • Løpetid
 • Månedlig terminbeløp
 • Lånets totale kostnader

Ved å variere disse størrelsene i kalkulatoren, kan du lage ulike scenarioer. Lå oss først se litt på betydningen på hvert enkelt av disse punktene.

 • Lånebeløpet – hvor mye trenger du å låne?

Når du ser etter bolig bør du studere prisantydningene før du setter kravene til standarden. Boligpriser varierer ut fra beliggenhet, fra landsdel til landsdel og fra strøk til strøk. Du bør ha en god oversikt over prisnivået i det nærområdet du ønsker å kjøpe bolig, før du legger inn et bud.

En god måte å gjøre dette på er å lage et dokument i excell eller word hvor du fører inn meklernes prisantydninger på ulike boliger du er interessert i. Da kan du også lage felter med resultater av beregninger du har gjort med kalkulatoren.

Et viktig poeng her er at du ikke vil få låne hele summen av banken. De vil sette et krav om at du betaler en del av prisen selv, en egenkapital. Boliglånforskriftet som er utarbeidet av myndighetene har gitt bankene instruks om at den minst bør være 15 % av boligens verdi. Vil du kjøpe en bolig som er priset til tre millioner kroner, må du altså skaffe til veie 450 000 kroner selv.

 • Renta – hvor høy er den?

Boliglån er den lånetypen med de aller laveste rentene, ettersom banken har såpass god sikkerhet for pengene de låner. De er ganske så sikre på å få tilbake pengene sine ved et salg av boligen. Du kan se oversikten over boliglånene med de laveste rentene på vår sammenlikningsside eller på Finansportalen.

Men et problem med det er at renten fastsettes individuelt for hver låntaker. Det betyr at du først må søke lånet, før du vet hvor høy renta blir og kan sette det inn i regnestykket. Men har du flere tilbud, kan du lett sette dem opp mot hverandre i kalkulatoren. Likeledes kan du beregne hvor mye du vil spare på å refinansiere et eksisterende boliglån med et nytt med lavere rente.

Men vær også oppmerksom på at renten justeres jevnlig, med mindre du har bundet den for en periode (fastrentelån).

 • Løpetid – hvor lenge skal du betale på lånet?

20 år føles lenge. Likevel må du noen ganger gå opp til hele 30 års løpetid for å få et akseptabelt månedlig terminbeløp.

Det som er viktig å huske på her er at lånet vil totalt koste deg mer jo lenger du betaler. At du betaler litt mindre per måned, vil altså koste deg på sikt. Så kort løpetid som mulig er vår beste anbefaling.

Det gjelder imidlertid ikke dersom du har annen gjeld med høyere rentesats enn boliglånet. Da vil det være mest økonomisk å nedbetale denne først, og heller øke betalingen på boliglånet når det er gjort.

Selv om det er fastsatt en løpetid, kan du alltid betale inn ekstra og avslutte lånet tidligere enn avtalt. Har du bundet renten i en periode, er det imidlertid noen spesialregler om underkurs og overkurs som trer i kraft. Det kan derfor være at du i tillegg til innbetaling må dekke et rentetap banken får ved at du innfrir hele eller deler av lånet før tida.

Månedlig terminbeløp

Disse tre faktorene; beløp, rentesats og løpetid, er nok til at boliglån-kalkulatoren genererer en betalingsplan med månedlige betalingsbeløp.

For boliglån er det alminneligste et annuitetslån. Det betyr at du betaler det samme beløpet hver måned, inntil det er nedbetalt.

Det betyr også at du nesten bare betaler renter den første tiden. Avdragsdelen på terminbeløpet vil gradvis vokse og rentedelen tilsvarende reduseres etter hvert som lånet faktisk blir mindre.

For serielån fungerer det annerledes. Da betaler du en fast avdragsdel for hver termin i tillegg til påløpte renter. Det innebærer at det første terminbeløpet er ganske høyt, men at det så følger en synkende kurve gjennom hele løpetiden.

Det vil bli lavere totale kostnader med et serielån framfor et annuitetslån, men for de fleste boligkjøpere er det svært upraktisk å måtte betale så mye i begynnelsen. Annuitetslån er derfor nærmest normen hva angår boliglån.

Lånets totale kostnader

Dette er kanskje det mest interessante tallet. Det er her du ser den egentlige prisen på lånet. Hvor mye mer enn det beløpet du opprinnelig lånte har du betalt når det er ferdig nedbetalt?

Her kan du bruke boliglånkalkulatoren til å gjøre forskjellige manøvreringer med lånebeløp, rentesats og lånetid. Det som overrasker mange er at et lån med lang løpetid ofte vil koste mer enn et med høyere rente og kortere løpetid.

Når du får et lånetilbud er långiveren forpliktet til å opplyse om lånets totale omkostninger.

 • Bruk lånekalkulatoren når du vurderer refinansiering boliglånet

Selv om du er lykkelig etablert i din nåværende bolig, er det ingen grunn til å være inaktiv på lånemarkedet. Renten stiger eller synker hele tiden. Er din aktuelle rente på linje med markedsrenten?

Dessuten kan din økonomiske situasjon ha forbedret seg siden du tok opp lånet, og derav er du mer kredittverdig i dag enn den gangen. Kanskje har du steget i lønn eller nedbetalt slik at du har bedre sikkerhet.

Sjekk både om du kan få bedre betingelser i din egen bank og i andre banker. Snakker vi om et par millioner i lån, kan selv et tiendels prosentpoeng gjøre utslag. Bare bruk boliglånskalkulatoren.

 • Refinansier forbruksgjeld med boliglån

Har du forbrukslån eller gjeld på kredittkort, vil det så godt som alltid være gunstig å refinansiere det med lån med sikkerhet i bolig. Det er kanskje den morsomste måten å bruke boliglånkalkulatoren på. Se hvor høye dine månedlige utgifter er på betjening av forbruksgjeld, og sammenlikn med hvor mye du må betale etter en refinansiering. Noen blir når sagt sjokkert når de oppdager hvor stor forskjellen blir.

Nanofinans kan hjelpe deg med å finne det beste refinansieringslånet, med eller uten sikkerhet i bolig.

En ting du imidlertid bør huske på er hva vi skrev om at lang løpetid gir høyere totalkostnad på lånet. Hvis du baker et lån, billån eller forbrukslån, med fem års løpetid inn i boliglånet, forlenges gjerne løpetiden automatisk slik at den samsvarer med boliglånet. Den beste effekten av en slik refinansiering får du hvis du samtidig øker de månedlige innbetalingene på boliglånet, gjerne like mye som det du betjente forbrukslånene med hvis du har mulighet.