Microlån

Søk nå - få svar innen kort tid

Vi sammenligner bankene i samarbeide med Axo Finans, en finansagent som formidler søknaden din til 15 långivere og sender det beste tilbudet til deg. Alt på ett sted! Du får svar innen kort tid, og du får hjelp av oss underveis.

microlån

Fordeler med forbrukslån

  • Lavere rentenivå enn andre lån uten sikkerhet
  • Helt enkel, oversiktlig og uforpliktende søknad
  • Fleksibel nedbetalingstid
  • Du kan bruke pengene på det du selv ønsker

Slik jobber vi for deg

Låneagenten som Nanofinans samarbeider med sender søknaden din om lån til 12+ forskjellige långivere helt gratis. Långiverne konkurrerer dermed om å gi deg det beste forbrukslånet. Det er helt uforpliktende å be om tilbud, og du får svar innen kort tid.

Du sender bare inn en søknad

Først fullfører du søknadsskjemaet raskt og enkelt

Søknaden sendes til bankene

Det er kostnadsfritt og sikkert å bruke tjenesten

Få det beste tilbudet for deg

Vi velger ut det beste forbrukslånet for nettopp deg

Mikrolån – hva og hvordan

Et mikrolån er ikke en lånetype som er så godt kjent i Europa. Den typen er besto mer kjent i deler av Afrika. Det har det fått fotfeste fordi det er en måte for mennesker å skaffe seg de økonomiske midlene de behøver for å skaffe seg et levebrød slik at de blir i stand til å forsørge seg selv og familiene sine. Det at mikrolån har kommet inn i samfunnene i Afrika har også hjulpet på problematikken som oppstår rundt kriminelle långivere som krever en så høy rentesats, opptil 200%, som gjør det umulig for den som har lånt pengene å gjøre opp for seg.

Heldigvis er det ikke en så aktuell problemstilling i denne delen av verden. Her er det mer aktuelt å ta opp et mikrolån fordi man mangler lommepenger når man skal på ferie eller har mangler penger til å dekke en uforutsett utgift man har fått i fanget. Når denne lånetypen nå er på vei inn i Norge er det på sin plass at mikrolån blir definert i forhold til de øvrige lånetypene som eksisterer på markedet.

Hva mikrolån faktisk er

Mikrolån tilhører den samme lånetypen som minilån, eller SMS-lån. Samlebetegnelsen for slike lån er smålån. Smålån har en øvre grense på 50000 kroner.

Et mikrolån eller et kortidslån som det også kalles, er en lånetype som i hovedsak har en løpetid på opptil 50 dager, men det mest vanlige er 30 dager. Det vil si at lånet skal betales tilbake innen den tid. Det kan være en rask løsning dersom man vet at man har penger til å betale lånet når løpetiden på et mikrolån er utløpt. Lånesummen kan variere mellom 1000 og 5000 kroner. I enkelte tilfeller, det kommer an på långiveren, kan summen komme opp i 10000 kroner.

Alle kostnadene knyttet til lånene er like. Dersom det trengs et større beløp enn 10000 vil det være gunstig å søke om en annen lånetype enn et mikrolån. Et mikrolån fungerer som et lån uten sikkerhet. Det betyr at långiveren ikke tar pant i låntakeren sine eiendeler for å sikre lånesummen som blir lånt ut. Med alle slike lån er det lurt å vurdere hvor mye det nødvendig å låne. Akkurat hvor mye som trengs vil jo naturligvis avhenge av hva lånet skal brukes til.

Som ved alle lån kan det lønne seg å velge en nedbetalingstid som gir en månedsutgift man er i stand til å betjene, selv om styringsrenten skulle komme til stige. Et mikrolån kan riktig nok tas opp uten sikkerhet, men det betyr ikke at en låntaker kan overse avtalen som ble inngått med långiveren. Det regnes som god folkeskikk å gjøre opp for seg.

 

Når du trenger et microlån

Det er sikkert mange situasjoner du kunne tenke deg litt ekstra penger. Når det er viktig å ta opp et rask lån for å oppfylle dette behovet begrenser seg imidlertid til visse situasjoner.

Fremfor alt er det de som går under begrepet «uforutsette utgifter». Hvis du til hverdags har et presist balansert budsjett, vil det sprenges hvis det plutselig er nødvendig å legge ut noen ekstra tusenlapper. De typiske eksemplene her er

  • Når hvitevarer ryker og du må ut med penger til nytt kjøleskap, komfyr, vaskemaskin eller noe annet husholdningen ikke kan unnvære uten at det blir katastrofe.
  • Hvis det oppstår en vannlekkasje eller lignende episoder som skader boligen din. Dette er typisk ting som må utbedres raskt, ellers blir skaden enda verre.
  • Om bilen må verksted kan du ligge dårlig an. Hvis din eller familiens agenda er avhengig av at dere kommer til jobben på angitt tidspunkt og dette korresponderer med bringing og henting til barnehage, trening og alle verdens aktiviteter, går alt ad undas hvis dette ikke ordner seg rimelig fort.

Men det kan også være andre omstendigheter hvor det kan være godkjent å ta opp et kortsiktig microlån. I utgangspunktet vil vi anbefale å være forsiktig med å ta det opp til rent forbruk, men det kan være enkelte kjøp som ikke kan utsettes. La oss si du blir invitert på skiferie, men ikke har skiutstyr. Det ville være kjedelig å la denne muligheten gå fra seg. Med en rask lånebehandling får du det du trenger til å sette utfor løypene. Det er en investering som også kommer til glede til neste vinter.

Et typisk formål mange bruker microlån til er å betale feriereiser. Poenget her er at det for mange turer er gusntig å bestille tidlig på året, mens feriepengene som kjent ikke kommer før i juni. Hvis du ser drømmereisen i februar og har lyst til å sikre deg den, må den også betales i februar. Et lite lån kan være nok. Hvis du innfrir det fullt ut når feriepengene kommer, kan du trygt reise av sted med ferdigbetalt ferie.

Ovenstående er kun eksempler. En långiver vil ikke spørre om hva du skal bruke pengene til for et usikret lån, som et microlån jo er. Så lenge du blir vurdert å ha tilbakebetalingsevne, er det du som bestemmer hva pengene brukes til. Du bør imidlertid for din egen del ha en klar plan for hvordan du skal tilbakebetale det.

Hvor mye koster et microlån?

Kostnaden med et microlån, som med alle andre lån, består av renter og gebyrer. Du vil imidlertid ikke få noe tilbud om rentesats før en långiver har kredittvurdert deg. Det betyr altså at du først må sende en søknad. Hvis det innvilges, vil du få et lånetilbud med en nærmere spesifisert rente og en oversikt over lånets totale kostnader. Den kan være innenfor et stort spekter fra rundt 6 % til nærmere 30 %. Jo bedre din økonomiske situasjon anses å være, jo lavere rente.

Men du skal også være klar over at långivere gjerne beregner høyere rente på lave lån enn på høye lån.  Som på andre områder får du «kvantumsrabatt» for å låne mye. Dertil vil gebyret påvirke beregningen av effektiv rente mye mer enn der det snakk om et større beløp. Microlån og andre smålån vil derfor måtte presenteres med en forholdsvis høy effektiv rente.

Den siste faktoren som påvirker lånekostnaden er hvor lang tilbakebetalingstid du har på lånet. Jo lenger tid, jo mer betaler du. Det er innlysende ettersom det beregnes rente i tilsvarende lenger tid. Som regel anbefales det kortest mulig tilbakebetalingstid for microlån. Det er fordi det i motsetning til høye forbrukslån er overkommelig å nedbetale på kort tid, og for å begrense totalkostnaden med lånet.

Men ikke la den høye effektive renten forlede deg til å tro at det er bedre på å ta opp lån på et høyere beløp i stedet. Totalkostnaden på høyere lån vil uansett bli høyere på grunn av at det beregnes rente på et høyere beløp, og lenger tilbakebetalingstid vil øke den ytterligere.

Hvordan søker du microlån?

Microlån kan du søke her på siden. Ved å søke gjennom Nanofinans vil søknaden bli forelagt flere långivere til vurdering. Du vil få videresendt svarene fra bankene og deres uforpliktende tilbud til deg, Ettersom det er vanlig med litt sprik i kredittvurderingene, vil tilbudene variere og noen vil være gunstigere for deg enn andre. Normalt velger man det med den laveste renten.

Inngangskriteriene vår er at du har fylt 25 år, ikke har betalingsanmerkning og har en stabil årsinntekt som er høyere enn 200 000 kroner. Det øvrige er det opp til våre samarbeidende banker å vurdere.

Hvor høy lån trenger du?

Ut fra dine behov fyller du ut ønsket lånebeløp på søknadsskjemaet. Under kan du lese mer om våre lån i mikro-sjiktet:

Men vurder økonomien din før du søker. Er du sikker på å kunne tilbakebetale det til fastsatt tid? Mange bruker microlån som en form for krisehåndtering, hvorved man stadig forskyver problemet til neste måned. Hvis problemet er eksisterende lån, kredittkort eller andre kreditter man har problemer med å betale, kan det være en bedre løsning å søke et refinansieringslån gjennom Nanofinans. I mange tilfeller vil det redusere utgiftene og gi en overkommelig gjeldssituasjon.

Konsekvenser ved mislighold av gjeld

Dersom avtalen ikke overholdes kan låntakeren risikere at långiveren tar det ubetalte lånet til inkasso. Blir lånet fremdeles ikke betalt kan det tas videre til Namsfogden for inndriving og da kan det være at långiveren tar pant i for eksempel en bolig for å sikre seg for at beløpet blir tilbakebetalt. I aller verste fall kan en långiver med pant i en bolig begjære at boligen blir solgt på tvangssalg for å få tilbake det lånte beløpet med renter og gebyrer. Det ville jo være for ille dersom man skulle stå i fare for å miste hus og hjem på grunn av et så lite beløp som 5000 kroner.

Hvordan søker du om et mikrolån?

Hvis du har behov for å søke om et mikrolån kan det faktisk gjøres ved hjelp av din Bank ID. Det er den enkleste måten å gjøre det på. Det er mulig å søke om et slikt lån på dagen. Det er utvilsomt en fordel hvis man trenger pengene rask for å dekke en uforutsett utgift. Den eneste vurderingen en potensiell låntaker må igjennom er en lovpålagt kredittsjekk. Personer med betalingsanmerkninger eller ubetalte krav fra inkasso får ikke godkjent en søknad om et smålån. Ellers er det også en nedre aldergrense for å søke om smålån. Den er på 20 år. Ellers står en person fritt til å søke om mikrolån eller andre smålån etter som det passer. Det at det er mulig å søke om slike lån gjør det enklere å søke om penger når de trengs raskt. Det står i kontrast til hvor lang tid det kan ta å søke om et lån via den mer tradisjonelle ruten. Det vil si banken. I enkelte tilfeller bruker den rett og slett for lang tid på å behandle lånesøknader.

Hvor finner man tilbud om smålån?

Smålån kan man søke om via nettet. Det gjør det relativt enkelt å finne kredittbyrå som tilbyr mikrolån og andre smålån. Det fører til at det er svært mange som tilbyr disse tjenestene. Et godt råd er derfor å undersøke tilbudene til mange forskjellige. Dette for å sikre at du som aktuell lånsøker får de beste mulige betingelsene for et eventuelt lån. Rentesatsen kan nemlig variere voldsomt fra kredittbyrå til kredittbyrå. En person som trenger et mikrolån vil jo naturligvis ønske å få den lavest mulige rentesatsen det er mulig er oppdrive.