Depositumslån

Når du skal ut på dagens leiemarked, vil du måtte betale depositum for leiligheten eller huset du skal leie. Mange har ikke nok egenkapital spart opp til å betale depositum for det nye bostedet. I tillegg til skal den første månedens leie også betales. Et depositumslån kan derfor være en grei løsning. Det er veldig viktig at du får god oversikt over din personlige økonomi og finne ut hvor mye du har råd til å ta opp i depositumslån for å kunne leie din drømmebolig.
Be om et uforpliktende lånetilbud nå
Lånebeløp
{{ computedAmount }}
{{ currency(minAmount) }}
{{ currency(maxAmount) }}
Estimert månedsbeløp {{ currency(computeRate(form.loan_amount, form.tenure, midRate, 'monthly')) }}
Vil du refinansiere dyr smågjeld og spare penger?
Ja
Nei
{{ errors.refinance_amount[0] }}
{{ errors.first_name[0] }} Fyll inn det obligatoriske feltet.
{{ errors.last_name[0] }} Fyll inn det obligatoriske feltet.
{{ errors.mobile_number[0] }} Mobilnummer må fylles ut, 8 siffer
{{ errors.email[0] }} Fyll ut din E-postadresse, eks: kundeservice@nanofinans.no Kan ikke inneholde æ, ø, å
{{ errors.accepts_terms[0] }} For å kunne søke om lån gjennom Nanofinans må du godkjenne vår personvernerklæring.
{{ item }}
Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. Nominell rente 11,9%, effektiv rente 13,14%, lånebeløp kr 200 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 69 078, totalt kr 269 078. Eff.rente: 6,82%-48,76%.
Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 310000 kr over 5 år, nom. 11.66%, eff. 12.30% kost. 100558 kr, tot. 410558 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.
Sikkert og kostnadsfrit

Depositumslån - når og hvordan

Når man skal leie en ny bolig, kan det være mye penger som skal legges utover en kort periode. Leien for den første måneden skal betales, i tillegg til et depositum som ofte kan være stort. I tillegg til dette kommer flytteutgiftene dine og eventuelle penger som går med til å handle inn nye møbler og ting du trenger i den nye boligen din. Denne perioden kan være vanskelig og det kan for noen derfor være nødvendig med et depositumslån.

Et depositumslån er et lån man tar opp for å kunne betale depositum ved en ny leiekontrakt. For denne lånetypen er pengene øremerket depositumet til den som leier ut boligen din.

 

Hva er et depositumslån?

Depositumslån er en type lån der sikkerhet for pengene som lånes ikke er nødvendig. Dette innebærer som regel at lånet har en høyere rente enn for eksempel boliglån, der boligen fungerer som sikkerhet for beløpet som lånes. 

I utgangspunktet er altså et lån til depositum det samme som et forbrukslån, siden ingen sikkerhet i eksisterende eiendeler er påkrevd for at du skal få låne pengene du trenger. Likevel er det mulig at du blir tilbudt en litt lavere rente på et depositumslån enn det som vanligvis gjelder for f.eks. smålån. Løpetiden for et depositumslån er vanligvis 5 år, men dette vil variere mellom ulike banker og lånevilkår.

 

Når har man bruk for depositum?

Når man skal leie bolig, betaler man et depositum til utleieren, uansett hva slags bolig som skal leies. Enten det er en liten hybel som skal leies eller en større enebolig, må et depositum til siden det er vanlig at utleier krever sikkerhet for boligen de eier og skal leie ut til deg.

Å betale et depositum er veldig vanlig praksis på utleiemarkedet og fungerer som en økonomisk sikkerhet for utleieren dersom problemer skulle oppstå i boligen utover vanlig slitasje. 

Depositumsbeløpet skal betale i forkant av leieperiodens begynnelse og den sikrer utleieren mot skader eller uvanlig slitasje på utleieenheten, husleie som ikke er betalt eller andre økonomiske mislighold ved leietakeren. Depositumet returneres til deg ved slutten av leieperioden din dersom alt er i orden og det ikke er noe uoppgjort mellom deg og utleier.

Vanligvis kommer depositumet på et beløp tilsvarende 3-6 måneders husleie, så dette kan bli et høyt beløp, særlig hvis husleien er høy. For mange kan det være vanskelig å finansiere depositumet med oppsparte midler, og da kan det bli nødvendig med et depositumslån. Det er viktig at du forbereder deg godt på det økonomiske ved det å leie bolig og betale depositum, slik at du kan ta opp lånet som er riktig for deg og din økonomi. 

 

Hvor stort beløp må depositumet være på?

Størrelsen på depositumet vil variere mye avhengig av hvor stor boligen er, hvilket område den ligger i. På generell basis er boliger i storbyer ofte dyrere enn mindre steder. I tillegg kommer hvilken kvalitet det er på boligen. Som regel tilsvarer depositumsbeløpet 2-3 måneders husleie, men det kan komme opp i 6 for visse boliger. 

Dette er opp til utleieren å bestemme. Hvis vi tar for oss et regnestykke som eksempel, kan vi se for oss at du skal leie en bolig for 18.000 kroner i måneden. Depositumsbeløpet du må ut med da, kan lett komme på 36.000 eller 54.000 kroner i begynnelsen av leieperioden din. Dette er store summer som ikke alle nødvendigvis har til disposisjon og da er det greit at det finnes finansieringsmuligheter for dette.

Husk at depositumet ikke skal koste mer enn seks måneders husleie og pengene må settes på en sperret depositumskonto som utleier eller du som leietaker sammen oppretter. Verken du eller utleieren skal disponere disse pengene fritt, og pengene står uberørt i løpet av hele leieforholdet. 

 

Når får du depositumet tilbake?

Det fulle beløpet som du betalte i depositum skal tilbakeføres til deg ved slutten av leieperioden dersom boligen du har leid ikke har blitt skadet eller ødelagt utover normal slitasje.

Når leieforholdet mellom deg og utleieren opphører, vanligvis når du selv har sagt opp leiekontrakten, blir depositumskontoen oppgjort og pengene returnert til deg. Unntaket er hvis utleieren stiller krav i forbindelse med skade på boligen eller et annet gyldig problem. 

Selv om utleier og leietaker sammen oppretter depositumskontoen er det leietakeren alene som er ansvarlig for sitt depositumslån, og derfor vil kontoen stå i leietakerens navn. Selv om du kommer til å få tilbake depositumsbeløpet ved slutten av leieperioden, må du huske at depositumslånet skal betales ned underveis.

 

Vil du vite mer om forskjellige typer lån?

Et depositumslån en type lån uten sikkerhet. Utover dette finnes det boliglån, hvor en egenkapital kreves for å kunne ta opp lånet. 

Billån og forbrukslån er også andre typer lån som finnes på markedet. Dette er bare tre forskjellige typer lån, men finnes flere andre og hos Nanofinans kan du lese mer om hvordan lån fungerer. Man skal være klar over kostnadene som kommer med et lån. Men noen ganger kan et lån bli hensiktsmessig dersom det dukker opp uforutsette utgifter.