Boliglån - finn det billigste boliglånet

Få svar innen kort tid

Vi sammenligner bankene i samarbeide med Axo Finans, en finansagent som formidler søknaden din til 15 långivere og sender det beste tilbudet til deg. Alt på ett sted! Du får svar innen kort tid, og du får hjelp av oss underveis.

boliglån

Dine fordeler med boliglån

 • Lån penger til drømmeboligen
 • Flere banker konkurrerer om din søknad
 • Fleksibel nedbetalingstid
 • Vi finner det beste for deg

Slik jobber vi for deg

Låneagenten som Nanofinans samarbeider med sender søknaden din til 12+ långivere helt gratis.
Långiverne konkurrerer dermed om ågi deg det beste boliglån.
Det er helt uforpliktende å be om tilbud, og du får svar innen kort tid.

Du sender bare inn en søknad

Først fullfører du søknadsskjemaet raskt og enkelt

Søknaden sendes til bankene

Det er kostnadsfritt og sikkert å bruke tjenesten

Få det beste tilbudet for deg

Vi velger ut det beste boliglånet for nettopp deg

Finn det billigste boliglånet med best rente

Hva er et boliglån og hvordan fungerer det? Hvis du ikke allerede har et boliglån i banken, kan det være lett å bli forvirret over dette konseptet. For folk flest er boliglånet det største låneforholdet som tas opp i løpet av livet vårt. Derfor er det viktig å finne det beste og billigste boliglånet for deg da renter og gebyrer vil bli en viktig del av privatøkonomien din.

Nanofinans kan hjelpe deg med å finne det rette boliglånet for deg. I denne artikkelen skal vi ta en gjennomgang av hvordan de ulike typene boliglån faktisk fungerer, vi skal innom renter og avdragsbetingelser og gi deg en bedre innsikt i hva som er viktig å ta hensyn til om når du skal ta opp et lån til kjøp av bolig.

Hva er et boliglån i banken?

Flesteparten av boliglånene som kan tas opp i banken er ment for kjøp av boliger, men det er også mulig å ta opp lån for renovering av boligen. Et boliglån har i de fleste tilfeller en relativt lavere rente enn f.eks. et forbrukslån, da låntakeren stiller sikkerhet for lånet. Det er derimot viktig å være oppmerksom på at et boliglån fortsatt vil ha høye langsiktige kostnader.

Av den grunn er det uhyre viktig at du foretar en grundig sjekk på hvor det billigste og beste boliglånet for nettopp deg og din privatøkonomi finnes og den beste norske banken for deg da du skal sitte med lånet i lang tid fremover.

Ulike typer boliglån

Det å skulle ta opp et boliglån i banken kan virke komplisert, og det blir ikke enklere når du også tar hensyn til alternativene. Ved å benytte deg av banken som kan tilby deg det beste tilbudet, kan slike alternativ redusere de totale kostnadene på lånet betydelig.

Før du tar opp et boliglån er det for deg som lånetaker visse forhold som du må ta i betraktning. Det finnes nemlig forskjellige typer boliglån, slik som:

 • Annuitetslån
 • Rammelån
 • Flexilån
 • Serielån

Hvilken type boliglån du bestemmer deg for kan få en betydelig stor innvirkning på privatøkonomien din.

 • Annuitetslån

Annuitetslån er et lånetype som skal nedbetales med samme størrelse på terminbeløpene – helt til lånet er komplett nedbetalt. Når lånet begynner å løpe er avdragene relativt lave, men du betaler høye renter. Dette forholdet vil over tid snu seg slik at, på sikt, vil rentene bli lavere og avdragsdelen vil øke.

 • Rammelån

Et rammelån (også kalt boligkreditt) er en lånetype hvor du låne opp til en viss sum, uten at det foreligger noen form for fast tilbakebetalingsplan. Du kan dermed f.eks. få en låneramme inntil en gitt verdi av boligen din. Hvor mye dette utgjør varierer mellom bankene, men i de fleste tilfeller handler dette om opp til 60 – 70% av markedsverdien for boligen din.

I dette tilfellet betaler du utelukkende renter av selve kreditten du til enhver tid måtte velge å bruke. Dette er en meget fleksibel lånetype ettersom du har stor valgfrihet i forhold til hvor mye av rammebeløpet du selv ønsker å bruke, samt at du selv velger eksakt hvor mye du vil innbetale på lånekontoen din selv.

 • Flexilån

Et flexilån betyr i praksis at du låner penger på f.eks. boligen eller hytten din. Fleksibiliteten denne typen lån gir, er at hvis du har fått innvilget et lån trenger du kun å søke om det den ene gangen. Deretter kan du når som helst logge deg inn i nettbanken din og overføre penger til din egen brukskonto.

Sammenlignet med et forbrukslån kommer et flexilån med betydelig lavere renter. Ettersom banken har tatt sikkerhet i boligen eller hytten din, utgjør rentene vanligvis det som tilsvarer rentene for et boliglån. I tillegg, ettersom banken har tatt sikkerhet i fast eiendom er det helt opp til deg hva du vil bruke pengene til.

Kanskje du vurderer å kjøpe en bil, pusse opp stua eller ta en velfortjent ferie? En annen positiv ting med denne typen lån er at du selv velger når du vil tilbakebetale pengene. Igjen hersker det stor variasjon mellom bankene om hvor mye du kan få låne med denne typen lån, men de aller fleste norske banker tilbyr et sted mellom 60 – 70 % av bolig- eller hytteverdien.

 • Serielån

Med denne lånetypen vil det totale terminbeløpet variere. Her vil rentedelen av lånet variere mens avdragene holder seg konstant. Dette betyr at du betaler mer i begynnelsen av løpetiden på lånet enn når nedbetalingsperioden går mot slutten. Dette er en låntype som ikke brukes fullt så mye som f.eks. et annuitetslån.

Rente på boliglån

En annen minst så viktig ting du bør vurdere grundig er hvorvidt du vil ha en fast eller flytende rente på ditt boliglån, i tillegg til avdragsfrihet og hvor lang løpetid (nedbetalingsperiode) du ønsker at lånet skal ha. Her er det uhyre viktig at du ser på helheten i de tilbudene som finnes på markedet i dag.

Selv om det finnes mange banker som påstår at de sitter med de beste lånevillkårene og den laveste renten, finnes det ingen banker som kan tilby de aller mest gunstige alternativene for alle mennesker.

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?

Den nominelle renten er i de fleste tilfeller oppgitt som en årlig, løpende rente med – p.a = pro anno = per år.  Den effektive renten er nominell rente som inkluderer alle gebyrer og andre utgifter på lånet. Dette kan inkludere etableringsgebyr, depositumsgebyrer, termingebyr, osv. Den effektive renten viser med andre ord hva du må betale i totale kosnader for å ha lånet.

Ergo, er det av stor betydning at du får rede på hvor høy effektiv rente du vil sitte med på lånet innen du signerer lånepapirene. Når du så beynner å sammenlikne de forskjellige lånetilbudene, er det altså den effektive renten som vil vise konkret hva du må betale totalt for lånet ditt, den såkalte APR-verdien.

 • Fast rente

Hvis du velger et lån med en fast rente, betyr dette at renten vil bindes i en gitt tidsperiode på nedbetalingen. Dette er i de aller fleste tilfeller en periode på mellom ett til tre år. Dette kan selvsagt avtales med banken individuelt hvor lang denne perioden skal bli for deg.

 • Flytende rente

Når det gjelder et lån med flytende rente, derimot, bestemmes denne av hvordan situasjonen i markedet forholder seg. Denne kan svinge opp og ned alt ettersom. Når markedsrenten er i endring, vil dette også påvirke rentenivået på lånet ditt. I tilfeller av hvor dette er et faktum er banken pliktig til å underrette deg i forkant. Statistisk sett har et lån med flytende rente ofte vist seg som det beste alternativet.

 • Kombinert rente

En annen mulighet er å bruke en kombinasjon av fast og flytende rente. Du kan for eksempel få en del av lånet bundet mens det er den flytende renten som gjelder for resten av løpetiden for lånet ditt. Du kan diskutere mulighetene rundt dette med din bankrådgiver.

Hvis du velger fast rente på lånet ditt, vil du ha en bedre oversikt over hvor mye du må betale hele året gjennom enn hva tilfellet er med et lån med flytende rente.

Det er i begge tilfeller av stor betydning at du tar en grundig gjennomgang av privatøkonomien din. Husk å inkludere alle gebyrer og avgifter og forandringer i rentenivået. I tillegg, er det ekstremt viktig at du betaler avdragene dine til avtalt tid for å unngå å måtte betale straffegebyrer og enda mer renter.

Beløpsgrensen for lånet ditt

Hvor mye kan du så få i boliglån, spør du sikkert? Et boliglån fra en bank utgjør normalt ca. 80-95 prosent av boligverdien. Avhengig av din økonomiske situasjon er det midlertid muligheter for å få over 95% av boligverdien som et lån.

Kontakt flere banker og sammenlign hvilke tilbud du kan oppnå hvis du har behov for å låne mer penger. Det finnes dog ingen garanti for at du kan låne penger utover boliglånet, men det er verdt å prøve.

Et alternativ hvis det ikke er mulig for deg å få låne mer penger, er å sjekke mulighetene for å ta opp et forbrukslån eller opprette en kontokreditt. Påberegn i så fall at du må betale mer i renter for dette da du ikke må stille sikkerhet til denne typen lån.

 

Jakten på beste lån

Når du begynner jakten på det billigste og beste boliglånet for nettopp deg, er det ekstremt viktig at du tar deg god tid og sjekker grundig hvilke tilbud som finnes på markedet før du bestemmer deg for hvilket boliglån fra hvilken bank du skal gå for.

Selv om det virke enkelt og bare sammenligne renter og avgifter fra de forskjellige aktørene på markedet, er det likevel viktig å vite at alt ikke alltid er så gunstig som det først kan virke som. Noen av de billigste bankene kan nemlig komme med visse faktorer som trekker ned og plutselig er ikke lånet så billig lenger.

Eller, det kan også hende at et gunstig tilbud du har fått har andre ting som trekker ned, som om at du er student, osv.

 

Valg av bank

Ettersom det hersker stor variasjon i hvor mye bankene tar seg betalt i dag, er det ikke alltid så enkelt å finne det aller beste tilbudet som man skulle tro. Samtidig eksisterer det knallhard konkurranse bankene imellom og dette er en stor fordel for deg som kunde i banken. Det er derfor mye penger å spare ved å ta en grundig sjekk på hva de ulike bankene kan tilby deg som låntaker.

Det finnes flere årsaker til at mange bytter bank i dag ettersom gebyrer, renter og avgifter varierer sterkt, og hvilken bank du velger har mye med boliglånet ditt å gjøre. Av den grunn er hvilken bank du velger veldig avgjørende for finansieringen av hjemmet ditt.

 • Hvorfor er det viktig å velge rett bank?

Når du har tatt det store steget og bestemt deg for å ta opp et boliglån, er det mye som står på spill for deg on din families visjoner og drømmer. Det er derfor store muligheter og verdier som lar seg gjeldene her. Det er nettopp av den grunn det er så viktig å velge den rette banken for deg når du skal ta opp et boliglån.

Det er heller ikke kun renter og billige priser som gjelder her, men også det å ha en god bankrådgiver som kan komme med gode råd til for hvordan du på enklest mulig måte kan oppnå dine og din families drømmer og visjoner om et godt hjem.

Det å finne den rette banken er imidlertid ingen enkel sak. Dette avhenger mye av hvilken type kunde nettopp du er, så derfor er det viktig å sammenligne flere banker før du tar en avgjørelse på hvilken bank du skal velge. Hvor gode tilbud du får fra bankene avhenger mye av hvem du er og hvor gode forhandlingsevner du har og hvor sterk privatøkonomi du har.

 • Hva bør jeg sette som øvre grense for boliglånet mitt?

For å finne ut hvor mye du skal kunne ta opp i lån er det viktig å finne ut hvor mye du har i inntekt hver måned etter at det har blitt trukket skatt. Deretter trekker du fra penger til transport, mat, barnehage, osv. Alle løpende utgifter skal med her.

Når bankene i Norge skal vurdere lånesøknader, benytter de seg av standardsatser som er hentet fra hvilke gjennomsnittsutgifter som gjelder. Hvis du månedlig bruker mer penger enn normalt, er det viktig at du også legger disse utgiftene til. Hvis du bruker mindre penger enn gjennomsnittutgiftene er det en god ide å fremskaffe dokumentasjon or dette som du kan bruke i banken for å vise at du kan betjene lånet ditt.

 • Når du setter opp oversikt over utgiftene dine – Vær oppriktig med deg selv

Når hele familiens samlede utgifter er tatt i betraktning, vil dere finne ut hvor mye det er til overs til å betjene lånet deres. Det er viktig å ikke glemme at dette budsjettet skal du leve lenge med inntil boligen er helt nedbetalt. Tenk på forhånd nøye gjennom hvor høye månedlige utgifter du vil ha. Hvis det er en mulighet for å gå opp lønn vil du ikke ha store problemer med litt lite penger i begynnelsen.

 • Hvor mye vil boliglånet koste meg hver måned?

Bruk vår gode lånekalkulatorer og du kan finne ut eksakt hvor mye lånet vil koste deg hver måned.

Det som banker betaler for å låne inn penger vil alltid bestemme hvor høy markedsrenten vil bli. Dette betegnes ofte som en flytende rente. Hvis du vil ha et boliglån med flytende rente, er det viktig at du har oversikt over hvor mye eventuell renteøkning du kan klare å betjene.

Hvis din privatøkonomi ikke er så sterk, vil det svare seg for deg å heller ta opp et lån med fast rente. Med fast rente vil du i tillegg også vite eksakt hvor mye du må betale for lånet hver eneste måned.

 • Hva er viktigst å ordne for å få boliglån?

Det viktigste her er at du har evne til å betjene lånet ditt. Med andre ord, at du har nok penger til å betale avdrag og renter på lånet hver måned etter at alle utgiftene dine er trukket fra. I tillegg er det helt avgjørende at du kan dokumentere betalingsvilje til banken din. Dette er selvsagt noe banken vil sjekke før du eventuelt får innvilget en lånesøknad.

 • Stille sikkerhet til lånet

En annen faktor er at du må kunne stille sikkerhet til lånet ditt. Dette betyr i praksis at banken vil måtte ta pant i noen av dine verdisaker for å kunne gi deg lån. I de fleste tilfeller vil denne sikkerheten bli stilt i boligen i seg selv. Du kan selvsagt også stille sikkerhet i en eksisterende bolig som du eier. Du kan låne opp til 85% av boligverdien ettersom Finanstilsynet setter som krav at du har minst 15 % i egenkapital.

 • Kan jeg etter en tid låne mer penger på boligen?

Du har 3 muligheter for senere refinansiering: den første er hvis du har nedbetalt store deler av lånet ditt og du vil vite om det finnes muligheter for å få en lavere rente i banken.

Den andre muligheten for refinansiering av boliglånet ditt er hvis du ønsker at all gjelden din skal inngå i kun ett eneste lån. Har du for eksempel mye smågjeld fra kredittkort kan banken foreta en senere vurdering av din evne til å nedbetale lånet ditt og gjøre en ny vurdering av dette basert på din dagjeldende situasjon. Hvis verdistigningen på boligen din er god og du kan vise til en lønnsforhøyelse er det muligheter for deg.

 • Plettfri betalingshistorikk styrker mulighetene dine

Det å få refinansiering fra banken er ingen selvfølge. Hvis du derimot kan vise til en fortsatt god betalingsevne og kan stille sikkerhet, har du også gode muligheter til å få refinansiert gjelden din.

Om du har behov for å låne mer penger på boliglånet ditt, er det en forutsetning at du kan fremdeles stille sikkerhet i verdier. Det vil også naturligvis bli gjort en ny vurdering av om hvorvidt din betalingsevne fremdeles er tilfredsstillende for å låne mer penger. Det er også viktig at du har betalt alle avdragene dine til rett tid.

 • Mellomfinansiering, hva er det?

Hvis du skal gå til anskaffelse av en ny bolig før du har fått solgt den gamle, trenger du en mellomfinansiering. Hvis boligen din har en høyere verdi enn hva du har i gjenstående gjeld på lånet ditt, da betyr dette at du har egenkapital. Du kan imidlertid ikke bruke denne egenkapitalen da den er bundet av banken inntil boligen din er blitt solgt og du har mottatt pengene for den.

Trenger du refinansiering av gjelden din?

Dersom du vil innvestere denne egenkapitalen i den nye boligen din, er det mulig at du kan få et mellomfinansieringslån som tilsvarer egekapitalen din som er bundet av banken som gir deg muligheten til å betale for den nye boligen. Mellomfinansiering er altså ment for deg som i en kortere tid sitter med 2 boliger.

 • Finansieringsbevis

Et godt hjelpemiddel å ha med seg når du ser etter ny bolig er et finansieringsbevis, eller lånebevis som det også kalles. Dette dokumentet er en bekreftelse fra banken din om hvor mye du kan få i boliglån. Det er en god ide å ordne et slikt lånebevis før du går i gang med visninger, da du er mer attraktiv som potensiell kjøper når du kan bekrefte at du har kapital til boligkjøp.

Mer om finansieringsbevis:

 • Du kan søke om et finansieringsbevis helt gratis og uforpliktende
 • Banken vil informere deg om hvor mye du kan låne til bolig
 • Finansieringsbeviset kan brukes fra 3 til 6 måneder

 

 • Budrunden

Når tiden så er kommet for den spennende budrunden og du har lånebevis fra banken, bør du gå diskret til verks og ikke avsløre detaljene for dette for meglere og selger. I løpet av budrunden er eiendomsmeglere ikke på din side. Et lånebevis fra banken din kan vise selgeren eller megleren at du har penger til å by på boligen, men dette kan i noen tilfeller bli uheldig for deg.

Hvis eiendomsmegleren er klar over at du har et lånebevis fra banken som sier at du har mer penger enn hva du har lagt inn som bud, kan dette føre til mer press fra megler om at du må komme med et høyere bud enn hva du egentlig ønsker. Dermed kan du bli presset til å måtte betale mer for boligen, mens selgeren og megleren tjener mer penger på deg…

Du har ikke på noen måte som krav å fremvise lånebevis or å kunne legge inn bud på boligen. Hvis det stilles spørsmål om dette, kan du diskret bare bekrefte det uten at du forteller noe mer om hvor mye du eventuelt har som garanti fra banken din.

Sammenlign boliglån hos Nanofinans.com

Vi håper med dette at du har fått en bedre oversikt over de ulike typene boliglån som finnes og nå kan du begynne å sammenligne de ulike tilbudene her på denne siden.

God lånejakt!